Zbilansowana dieta ma olbrzymi wp?yw na rozwój i prawid?owe funkcjonowanie organizmu  dzieci i m?odzie?y. Bardzo wa?ne jest, by wraz z po?ywieniem dostarczy? zarówno witamin, sk?adników mineralnych, jak i odpowiedniej ilo?ci kalorii. Nasze dzieci spo?ywaj? zbyt du?o cukrów prostych, tj. s?odyczy, soków, napoi, przetworzonych  produktów  zbo?owych oraz t?uszczów pochodzenia zwierz?cego. W diecie brakuje natomiast odpowiedniej ilo?ci warzyw, owoców, ro?lin str?czkowych oraz dobrych wielonasyconych t?uszczów. Dlatego, te? postanowi?y?my zorganizowa? cykl warsztatów kulinarnych, gdzie ??czymy teori? z praktyk?. Na naszych zaj?ciach które  odby?y si? 27.11.2019r. wspólnie z m?odzie?? przygotowali?my potrawy  uwzgl?dniaj?ce piramid? zdrowego od?ywiania.

Piramida ?ywieniowa: TUTAJ:

Uczniowie w grupach przygotowywali ró?ne zdrowe potrawy – sa?atki na bazie ?wie?ych warzyw i owoców z dodatkiem pestek dyni, s?onecznika i orzechów, razowy makaron z warzywami, owsiane ciasteczka oraz dwa rodzaje past (z awokado i bia?ej fasoli). Poni?ej zamieszczamy przepisy na potrawy, które najbardziej przypad?y do gustu m?odzie?y. 

Makaron z warzywami

Sk?adniki:

-1 opakowanie ciemnego makaronu (rurki)

- 1 du?a cukinia lub 2 mniejsze

- 2-3 papryki

- 1 puszki krojonych pomidorów (w sezonie 4 ?wie?e)

- 8 plastrów szynki lub salami

- 4 z?bki czosnku

- oliwa z oliwek, ser tarty parmezan, gar?? natki pietruszki

-przyprawy: sól, pieprz, czerwona s?odka papryka, oregano suszone (sporo)

Wykonanie:

Pokrojon? w kostk? szynk? wraz z drobno posiekanym czosnkiem podsma?amy  na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojon? cukini? i papryk? – chwil? dusimy. Nast?pnie dodajemy pomidory i dusimy. Dodajemy oregano i przyprawy. Do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany al dente makaron, mieszamy przez chwil?,dodajemy starty parmezan, wy??czamy gaz i posypujemy zielon? pietruszk? – mieszamy i gotowe. 

Sa?atka

- sa?ata - mo?e by? mix sa?at, sa?ata lodowa, rukola (jaka wam najbardziej smakuje)

- ser ple?niowy (1/2 opakowania)

- pomara?cza, gruszka, ?urawina suszona, pra?one pestki dyni i s?onecznika, orzechy

Przed podaniem nale?y pola? sosem przygotowanym z:

2 ?y?ek oleju, soku  z po?owy cytryny, 1-2 ?y?ek musztardy, 2 ?y?ek miodu (sk?adniki na sos nale?y wymiesza?)oraz udekorowa? kawa?kami owoców wed?ug w?asnego pomys?u.

Ciasteczka owsiane

- 2 szklanki p?atków owsianych

- 2szklanki m?ki owsianej

- 2 jajka

- 1 ?y?eczka sody

- 1 ?y?eczka proszku do pieczenia

- 1 kostka mas?a

- suszone owoce ( rodzynki, morele, s?onecznik, siemi? lniane)

- 3-4 ?y?ki miodu lub wi?cej wed?ug uznania

Wszystkie sk?adniki wyrabiamy i formujemy ciasteczka. Pieczemy w 180 stopniach przez oko?o 15 minut.

 

SMACZNEGO!!!

Beata B?k

Ewa Glanda

Urszula Jeziorska

Zdj?cia TUTAJ: