Recepta na zdrowieDrukuj

 

INNOWACJA PEDAGOGICZNA

pt. „RECEPTA NA ZDROWIE”

 

 Czas trwania innowacji: 2017/2018, 2018/2019,2019/2020 (3lata)

Miejsce prowadzenia innowacji: Zespó? Przedszkolno-Szkolny w Kluczewsku

 Autorki innowacji: Beata B?k,  Ewa Glanda, Urszula Jeziorska

 

SPIS TRE?CI:

  1.  Uwarunkowania  dydaktyczne i wychowawcze innowacji.
  2.  Rodzaj innowacji.
  3.  Zakres innowacji.
  4.  Do kogo skierowana jest innowacja.
  5.  Cele i za?o?enia  innowacji. 
  6.  Cele g?ówne. 
  7.  Cele szczegó?owe. 
  8.  Oczekiwane  efekty.
  9. Sposoby dokumentowania realizacji innowacji.

Uwarunkowania  dydaktyczne i wychowawcze innowacji.

W dzisiejszych czasach  nie zawsze jest czas na wspólne przygotowanie posi?ków.  Nie  zauwa?amy  ?e to, co ro?nie w ogródku lub kupione  zosta?o w warzywniaku, jest zdrowsze od s?odyczy, chipsów, napojów gazowanych .Szeroka  gama  reklamowanych  s?odyczy, chipsów, fast foodów, napojów gazowanych skutkuje  chorobami  cywilizacyjnymi : cukrzyc?, brakiem  odporno?ci,  nadwag?,   nadci?nieniem. Cz?ste korzystanie  z mediów powoduje siedz?cy tryb ?ycia, wady postawy, choroby oczu, uzale?nienia.
Nieumiej?tno?? reagowania i udzielania pierwszej pomocy skutkuje bezradno?ci? oraz powa?nymi skutkami zdrowotnymi dla potrzebuj?cych  wsparcia w ró?nych sytuacjach.
Na podstawie obserwacji  zauwa?a si? w?ród dzieci i m?odzie?y w naszej szkole   problem nadwagi oraz ch?? aktywnego sp?dzania czasu. W zwi?zku z tym postanowi?y?my  napisa? i zrealizowa? innowacj? pedagogiczn? pt. „Recepta na zdrowie”.
Odpowiednia wspó?praca z  osobami prowadz?cymi zaj?cia b?dzie zach?ca? uczniów  do kszta?towania i realizowania odpowiednich postaw prozdrowotnych.

Rodzaj innowacji

Innowacja pedagogiczna „Recepta na zdrowie” ma na celu kszta?towanie  aktywno?ci ruchowej w  marszu z kijkami  Nordic Walking , promowanie zdrowego  od?ywiania,  nauk? udzielania pierwszej pomocy.

Zakres innowacji

Innowacja b?dzie realizowana podczas zaj?? pozalekcyjnych. Zaj?cia prowadzone b?d? w terenie i w  szkole. W ka?dym roku szkolnym odb?d? si? minimum 4 akcje tematyczne.
Spotkania z grupami  uzale?nione  b?d? od  czasu trwania: ?wicze?,  pogody, przygotowania posi?ków, wyj?cia w teren,  terminów  przybycia  zaproszonych go?ci.

W innowacji b?d? bra? udzia?  i dzieli? si? wiedz?  osoby specjalizuj?ce si? w zawodach: pszczelarz, kucharz, ratownik medyczny, dietetyk, lekarz, pracownik Przedborskiego Parku Krajobrazowego, le?nik.

Do kogo skierowana jest innowacja

Innowacja jest adresowana  do uczniów klas IV- VIII  szko?y podstawowej oraz uczniów klas gimnazjalnych.

Cele i za?o?enia  innowacji

G?ównym za?o?eniem innowacji jest promowanie zdrowego stylu ?ycia.

Cele g?ówne:

  • Kszta?towanie  aktywnego sp?dzania czasu wolnego z kijkami Nordic Walking, zdrowego od?ywiania i udzielania pierwszej pomoc.
  • Uczenie  odpowiedzialno?ci.
  • Wspieranie wszechstronnego i harmonijnego  rozwoju uczniów.
  • Integrowanie grupy rówie?niczej, szkolnej.

 

Cele szczegó?owe:

  • Zapoznanie z histori? Nordic Walking oraz z korzy?ciami dla organizmu wynikaj?cymi ze stosowania NW.
  • Rozwijanie wiedzy  dotycz?cej doboru kijków Nordic Walking, odzie?y, obuwia, ustawiania wysoko?ci kijków.
  • Kszta?towanie  odpowiednich zasad   poruszania si? z kijkami Nordic Walking: rozgrzewka, wymachy do przodu, wymachy do ty?u, otwieranie i zamykanie d?oni, ?wiczenia doskonal?ce technik?, ?wiczenia si?owe, ?wiczenia rozci?gaj?ce.
  • Stosowanie zasad bezpiecze?stwa w czasie zaj??.
  • Wdra?anie wiedzy dotycz?cej  sporz?dzania zdrowych posi?ków  z warzyw, owoców, zdrowej ?ywno?ci w oparciu o higien? i estetyk?.
  • Poznanie zdrowotnych w?a?ciwo?ci miodu.
  •  Wzbogacanie  podstawowych technik  dekoracji sto?u, po?ywienia.
  • Zapobieganie oty?o?ci i chorobom cywilizacyjnym.
  • Udzielanie pierwszej pomocy.

    OCZEKIWANE EFEKTY

             Zaj?cia z kijkami Nordic Walking

  • Opanowanie technik indywidualnego chodzenia z kijkami
  • Bezpieczne poruszanie  si? z kijkami Nordic Walking: rozgrzewka, wymachy do przodu, wymachy do ty?u, otwieranie i zamykanie d?oni, ?wiczenia doskonal?ce technik?, ?wiczenia si?owe, ?wiczenia rozci?gaj?ce
  • Stosowanie zabaw, ?wicze? integruj?cych grup?

    Zaj?cia kulinarne

  • Estetyczne i higieniczne przygotowywanie posi?ków
  •  Pozyskanie wiedzy  na temat w?a?ciwo?ci od?ywczych i zdrowotnych owoców, warzyw, zdrowej ?ywno?ci
  •  Stosowanie dekoracji z warzyw, owoców do dekoracji posi?ków
  •  Samodzielne nakrywanie do sto?u

    Udzielanie pierwszej pomocy
  • Samodzielne stosowanie RKO – Resuscytacja Kr??eniowo – Oddechowa.
  •  Opatrywanie ran i oparze?.
  • Odpowiednie reagowanie na zad?awienia i omdlenia.
  • Udzielanie pomocy w przypadku padaczki i krwotoków.
  • Zachowanie si?  w trakcie  wypadków komunikacyjnych i w domu.

    Zaj?cia z pszczelarzem
  • Zapoznanie z w?a?ciwo?ciami zdrowotnymi miodu.
  • Dzielenie si? wiedz?  na temat roli i znaczenia pszczó? w ?yciu cz?owieka.
  • Szanowanie  pszczó? i pracy pszczelarza na podstawie obserwacji w pasiece

     Zaj?cia  z dietetykiem
  • Stosowanie zasad zdrowego od?ywiana.
  • Posiadanie  wiedzy  na temat  chorób dietozale?nych – cywilizacyjnych.
  • Zapobieganie chorobom w aspekcie ?ywieniowym
                                                                                          

Wspierane przez:

- Bank Spó?dzielczy

- Urz?d Gminy

- S?u?ba Zdrowia

- Nadle?nictwo Przedbórz

 

Sposoby dokumentowania  realizacji innowacji:

- Zamieszczanie na stronie internetowej szko?y artyku?ów i zdj?? z  przebiegu organizowanych zaj??.

- Zamieszczanie informacji na gazetce ?ciennej o podejmowanych dzia?aniach w ramach innowacji.

- Przedstawianie na Radach Pedagogicznych sprawozda? z realizacji innowacji.

 

RECEPTA NA ZDROWIE - PIERWSZE ZAJ?CIA

W bie??cym roku szkolnym 2017/2018 realizowana jest innowacja pedagogiczna „RECEPTA NA ZDROWIE”.

17 listopada 2017r. w godzinach popo?udniowych grupa ch?tnych uczniów wzi??a udzia? w warsztatach maj?cych na celu promowanie zdrowego od?ywiania.

Uczniowie obejrzeli krótkie filmiki pokazuj?ce wp?yw wyboru produktów spo?ywczych na nasze zdrowie. Nast?pnie czytali sk?ady zawarte w tzw. „zdrowych produktach” i w ten sposób u?wiadamiali sobie jak wa?ne jest czytanie sk?adów kupowanych produktów.

Po szczegó?owym zapoznaniu si? z piramid? ?ywienia z ch?ci? przygotowywali sa?atki, przek?ski, pasty oraz dipy, które potem wspólnie z mamami i opiekunami w mi?ej atmosferze konsumowali.

Du?ym powodzeniem cieszy?a si? sa?atka z cieciorki i p?czaku, której przepis zamieszczamy  poni?ej.

1 torebka kaszy p?czaku(100g)

1 puszka ciecierzycy

1 pomara?cza

kilka li?ci jarmu?u

Ca?o?? polewamy sosem  – 1 ?y?ka miodu,1 ?y?ka octu jab?kowego i 1 ?y?ka oliwy z oliwek. Ca?o?? mieszamy.  SMACZNEGO

                              Opiekunowie: E.Glanda, U.Jeziorska i B.B?k

Zdj?cia TUTAJ: