Nawigacja

Losowy obrazek

Recepta na zdrowieDrukuj

 

INNOWACJA PEDAGOGICZNA

pt. „RECEPTA NA ZDROWIE”

 

 Czas trwania innowacji: 2017/2018, 2018/2019,2019/2020 (3lata)

Miejsce prowadzenia innowacji: ZespóÅ‚ Przedszkolno-Szkolny w Kluczewsku

 Autorki innowacji: Beata BÄ…k,  Ewa Glanda, Urszula Jeziorska

 

SPIS TREÅšCI:

  1.  Uwarunkowania  dydaktyczne i wychowawcze innowacji.
  2.  Rodzaj innowacji.
  3.  Zakres innowacji.
  4.  Do kogo skierowana jest innowacja.
  5.  Cele i zaÅ‚ożenia  innowacji. 
  6.  Cele gÅ‚ówne. 
  7.  Cele szczegóÅ‚owe. 
  8.  Oczekiwane  efekty.
  9. Sposoby dokumentowania realizacji innowacji.

Uwarunkowania  dydaktyczne i wychowawcze innowacji.

W dzisiejszych czasach  nie zawsze jest czas na wspólne przygotowanie posiÅ‚ków.  Nie  zauważamy  że to, co roÅ›nie w ogródku lub kupione  zostaÅ‚o w warzywniaku, jest zdrowsze od sÅ‚odyczy, chipsów, napojów gazowanych .Szeroka  gama  reklamowanych  sÅ‚odyczy, chipsów, fast foodów, napojów gazowanych skutkuje  chorobami  cywilizacyjnymi : cukrzycÄ…, brakiem  odpornoÅ›ci,  nadwagÄ…,   nadciÅ›nieniem. CzÄ™ste korzystanie  z mediów powoduje siedzÄ…cy tryb życia, wady postawy, choroby oczu, uzależnienia.
NieumiejÄ™tność reagowania i udzielania pierwszej pomocy skutkuje bezradnoÅ›ciÄ… oraz poważnymi skutkami zdrowotnymi dla potrzebujÄ…cych  wsparcia w różnych sytuacjach.
Na podstawie obserwacji  zauważa siÄ™ wÅ›ród dzieci i mÅ‚odzieży w naszej szkole   problem nadwagi oraz chęć aktywnego spÄ™dzania czasu. W zwiÄ…zku z tym postanowiÅ‚yÅ›my  napisać i zrealizować innowacjÄ™ pedagogicznÄ… pt. „Recepta na zdrowie”.
Odpowiednia wspóÅ‚praca z  osobami prowadzÄ…cymi zajÄ™cia bÄ™dzie zachÄ™cać uczniów  do ksztaÅ‚towania i realizowania odpowiednich postaw prozdrowotnych.

Rodzaj innowacji

Innowacja pedagogiczna „Recepta na zdrowie” ma na celu ksztaÅ‚towanie  aktywnoÅ›ci ruchowej w  marszu z kijkami  Nordic Walking , promowanie zdrowego  odżywiania,  naukÄ™ udzielania pierwszej pomocy.

Zakres innowacji

Innowacja bÄ™dzie realizowana podczas zajęć pozalekcyjnych. ZajÄ™cia prowadzone bÄ™dÄ… w terenie i w  szkole. W każdym roku szkolnym odbÄ™dÄ… siÄ™ minimum 4 akcje tematyczne.
Spotkania z grupami  uzależnione  bÄ™dÄ… od  czasu trwania: ćwiczeÅ„,  pogody, przygotowania posiÅ‚ków, wyjÅ›cia w teren,  terminów  przybycia  zaproszonych goÅ›ci.

W innowacji bÄ™dÄ… brać udziaÅ‚  i dzielić siÄ™ wiedzÄ…  osoby specjalizujÄ…ce siÄ™ w zawodach: pszczelarz, kucharz, ratownik medyczny, dietetyk, lekarz, pracownik Przedborskiego Parku Krajobrazowego, leÅ›nik.

Do kogo skierowana jest innowacja

Innowacja jest adresowana  do uczniów klas IV- VIII  szkoÅ‚y podstawowej oraz uczniów klas gimnazjalnych.

Cele i zaÅ‚ożenia  innowacji

GÅ‚ównym zaÅ‚ożeniem innowacji jest promowanie zdrowego stylu życia.

Cele gÅ‚ówne:

  • KsztaÅ‚towanie  aktywnego spÄ™dzania czasu wolnego z kijkami Nordic Walking, zdrowego odżywiania i udzielania pierwszej pomoc.
  • Uczenie  odpowiedzialnoÅ›ci.
  • Wspieranie wszechstronnego i harmonijnego  rozwoju uczniów.
  • Integrowanie grupy rówieÅ›niczej, szkolnej.

 

Cele szczegóÅ‚owe:

  • Zapoznanie z historiÄ… Nordic Walking oraz z korzyÅ›ciami dla organizmu wynikajÄ…cymi ze stosowania NW.
  • Rozwijanie wiedzy  dotyczÄ…cej doboru kijków Nordic Walking, odzieży, obuwia, ustawiania wysokoÅ›ci kijków.
  • KsztaÅ‚towanie  odpowiednich zasad   poruszania siÄ™ z kijkami Nordic Walking: rozgrzewka, wymachy do przodu, wymachy do tyÅ‚u, otwieranie i zamykanie dÅ‚oni, ćwiczenia doskonalÄ…ce technikÄ™, ćwiczenia siÅ‚owe, ćwiczenia rozciÄ…gajÄ…ce.
  • Stosowanie zasad bezpieczeÅ„stwa w czasie zajęć.
  • Wdrażanie wiedzy dotyczÄ…cej  sporzÄ…dzania zdrowych posiÅ‚ków  z warzyw, owoców, zdrowej żywnoÅ›ci w oparciu o higienÄ™ i estetykÄ™.
  • Poznanie zdrowotnych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci miodu.
  •  Wzbogacanie  podstawowych technik  dekoracji stoÅ‚u, pożywienia.
  • Zapobieganie otyÅ‚oÅ›ci i chorobom cywilizacyjnym.
  • Udzielanie pierwszej pomocy.

    OCZEKIWANE EFEKTY

             ZajÄ™cia z kijkami Nordic Walking

  • Opanowanie technik indywidualnego chodzenia z kijkami
  • Bezpieczne poruszanie  siÄ™ z kijkami Nordic Walking: rozgrzewka, wymachy do przodu, wymachy do tyÅ‚u, otwieranie i zamykanie dÅ‚oni, ćwiczenia doskonalÄ…ce technikÄ™, ćwiczenia siÅ‚owe, ćwiczenia rozciÄ…gajÄ…ce
  • Stosowanie zabaw, ćwiczeÅ„ integrujÄ…cych grupÄ™

    Zajęcia kulinarne

  • Estetyczne i higieniczne przygotowywanie posiÅ‚ków
  •  Pozyskanie wiedzy  na temat wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci odżywczych i zdrowotnych owoców, warzyw, zdrowej żywnoÅ›ci
  •  Stosowanie dekoracji z warzyw, owoców do dekoracji posiÅ‚ków
  •  Samodzielne nakrywanie do stoÅ‚u

    Udzielanie pierwszej pomocy
  • Samodzielne stosowanie RKO – Resuscytacja Krążeniowo – Oddechowa.
  •  Opatrywanie ran i oparzeÅ„.
  • Odpowiednie reagowanie na zadÅ‚awienia i omdlenia.
  • Udzielanie pomocy w przypadku padaczki i krwotoków.
  • Zachowanie siÄ™  w trakcie  wypadków komunikacyjnych i w domu.

    Zajęcia z pszczelarzem
  • Zapoznanie z wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciami zdrowotnymi miodu.
  • Dzielenie siÄ™ wiedzÄ…  na temat roli i znaczenia pszczóÅ‚ w życiu czÅ‚owieka.
  • Szanowanie  pszczóÅ‚ i pracy pszczelarza na podstawie obserwacji w pasiece

     ZajÄ™cia  z dietetykiem
  • Stosowanie zasad zdrowego odżywiana.
  • Posiadanie  wiedzy  na temat  chorób dietozależnych – cywilizacyjnych.
  • Zapobieganie chorobom w aspekcie żywieniowym
                                                                                          

Wspierane przez:

- Bank SpóÅ‚dzielczy

- UrzÄ…d Gminy

- Służba Zdrowia

- NadleÅ›nictwo Przedbórz

 

Sposoby dokumentowania  realizacji innowacji:

- Zamieszczanie na stronie internetowej szkoÅ‚y artykuÅ‚ów i zdjęć z  przebiegu organizowanych zajęć.

- Zamieszczanie informacji na gazetce ściennej o podejmowanych działaniach w ramach innowacji.

- Przedstawianie na Radach Pedagogicznych sprawozdań z realizacji innowacji.

 

RECEPTA NA ZDROWIE - PIERWSZE ZAJĘCIA

W bieżącym roku szkolnym 2017/2018 realizowana jest innowacja pedagogiczna „RECEPTA NA ZDROWIE”.

17 listopada 2017r. w godzinach popoÅ‚udniowych grupa chÄ™tnych uczniów wzięła udziaÅ‚ w warsztatach majÄ…cych na celu promowanie zdrowego odżywiania.

Uczniowie obejrzeli krótkie filmiki pokazujÄ…ce wpÅ‚yw wyboru produktów spożywczych na nasze zdrowie. NastÄ™pnie czytali skÅ‚ady zawarte w tzw. „zdrowych produktach” i w ten sposób uÅ›wiadamiali sobie jak ważne jest czytanie skÅ‚adów kupowanych produktów.

Po szczegóÅ‚owym zapoznaniu siÄ™ z piramidÄ… żywienia z chÄ™ciÄ… przygotowywali saÅ‚atki, przekÄ…ski, pasty oraz dipy, które potem wspólnie z mamami i opiekunami w miÅ‚ej atmosferze konsumowali.

Dużym powodzeniem cieszyÅ‚a siÄ™ saÅ‚atka z cieciorki i pÄ™czaku, której przepis zamieszczamy  poniżej.

1 torebka kaszy pęczaku(100g)

1 puszka ciecierzycy

1 pomarańcza

kilka liści jarmużu

CaÅ‚ość polewamy sosem  – 1 Å‚yżka miodu,1 Å‚yżka octu jabÅ‚kowego i 1 Å‚yżka oliwy z oliwek. CaÅ‚ość mieszamy.  SMACZNEGO

                              Opiekunowie: E.Glanda, U.Jeziorska i B.BÄ…k

Zdjęcia TUTAJ: