Recepta na zdrowie
- 15 listopad 2017
- Programy i projekty
- 2263 czytań
INNOWACJA PEDAGOGICZNA
pt. „RECEPTA NA ZDROWIE”
Czas trwania innowacji: 2017/2018, 2018/2019,2019/2020 (3lata)
Miejsce prowadzenia innowacji: Zespół Przedszkolno-Szkolny w Kluczewsku
Autorki innowacji: Beata Bąk, Ewa Glanda, Urszula Jeziorska
SPIS TREŚCI:
- Uwarunkowania dydaktyczne i wychowawcze innowacji.
- Rodzaj innowacji.
- Zakres innowacji.
- Do kogo skierowana jest innowacja.
- Cele i założenia innowacji.
- Cele główne.
- Cele szczegółowe.
- Oczekiwane efekty.
- Sposoby dokumentowania realizacji innowacji.
Uwarunkowania dydaktyczne i wychowawcze innowacji.
W dzisiejszych czasach nie zawsze jest czas na wspólne przygotowanie posiłków. Nie zauważamy że to, co rośnie w ogródku lub kupione zostało w warzywniaku, jest zdrowsze od słodyczy, chipsów, napojów gazowanych .Szeroka gama reklamowanych słodyczy, chipsów, fast foodów, napojów gazowanych skutkuje chorobami cywilizacyjnymi : cukrzycą, brakiem odporności, nadwagą, nadciśnieniem. Częste korzystanie z mediów powoduje siedzący tryb życia, wady postawy, choroby oczu, uzależnienia.
Nieumiejętność reagowania i udzielania pierwszej pomocy skutkuje bezradnością oraz poważnymi skutkami zdrowotnymi dla potrzebujących wsparcia w różnych sytuacjach.
Na podstawie obserwacji zauważa się wśród dzieci i młodzieży w naszej szkole problem nadwagi oraz chęć aktywnego spędzania czasu. W związku z tym postanowiłyśmy napisać i zrealizować innowację pedagogiczną pt. „Recepta na zdrowie”.
Odpowiednia współpraca z osobami prowadzącymi zajęcia będzie zachęcać uczniów do kształtowania i realizowania odpowiednich postaw prozdrowotnych.
Rodzaj innowacji
Innowacja pedagogiczna „Recepta na zdrowie” ma na celu kształtowanie aktywności ruchowej w marszu z kijkami Nordic Walking , promowanie zdrowego odżywiania, naukę udzielania pierwszej pomocy.
Zakres innowacji
Innowacja będzie realizowana podczas zajęć pozalekcyjnych. Zajęcia prowadzone będą w terenie i w szkole. W każdym roku szkolnym odbędą się minimum 4 akcje tematyczne.
Spotkania z grupami uzależnione będą od czasu trwania: ćwiczeń, pogody, przygotowania posiłków, wyjścia w teren, terminów przybycia zaproszonych gości.
W innowacji będą brać udział i dzielić się wiedzą osoby specjalizujące się w zawodach: pszczelarz, kucharz, ratownik medyczny, dietetyk, lekarz, pracownik Przedborskiego Parku Krajobrazowego, leśnik.
Do kogo skierowana jest innowacja
Innowacja jest adresowana do uczniów klas IV- VIII szkoły podstawowej oraz uczniów klas gimnazjalnych.
Cele i założenia innowacji
Głównym założeniem innowacji jest promowanie zdrowego stylu życia.
Cele główne:
- Kształtowanie aktywnego spędzania czasu wolnego z kijkami Nordic Walking, zdrowego odżywiania i udzielania pierwszej pomoc.
- Uczenie odpowiedzialności.
- Wspieranie wszechstronnego i harmonijnego rozwoju uczniów.
- Integrowanie grupy rówieśniczej, szkolnej.
Cele szczegółowe:
- Zapoznanie z historią Nordic Walking oraz z korzyściami dla organizmu wynikającymi ze stosowania NW.
- Rozwijanie wiedzy dotyczącej doboru kijków Nordic Walking, odzieży, obuwia, ustawiania wysokości kijków.
- Kształtowanie odpowiednich zasad poruszania się z kijkami Nordic Walking: rozgrzewka, wymachy do przodu, wymachy do tyłu, otwieranie i zamykanie dłoni, ćwiczenia doskonalące technikę, ćwiczenia siłowe, ćwiczenia rozciągające.
- Stosowanie zasad bezpieczeństwa w czasie zajęć.
- Wdrażanie wiedzy dotyczącej sporządzania zdrowych posiłków z warzyw, owoców, zdrowej żywności w oparciu o higienę i estetykę.
- Poznanie zdrowotnych właściwości miodu.
- Wzbogacanie podstawowych technik dekoracji stołu, pożywienia.
- Zapobieganie otyłości i chorobom cywilizacyjnym.
- Udzielanie pierwszej pomocy.
OCZEKIWANE EFEKTY
Zajęcia z kijkami Nordic Walking
- Opanowanie technik indywidualnego chodzenia z kijkami
- Bezpieczne poruszanie się z kijkami Nordic Walking: rozgrzewka, wymachy do przodu, wymachy do tyłu, otwieranie i zamykanie dłoni, ćwiczenia doskonalące technikę, ćwiczenia siłowe, ćwiczenia rozciągające
- Stosowanie zabaw, ćwiczeń integrujących grupę
Zajęcia kulinarne
- Estetyczne i higieniczne przygotowywanie posiłków
- Pozyskanie wiedzy na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców, warzyw, zdrowej żywności
- Stosowanie dekoracji z warzyw, owoców do dekoracji posiłków
- Samodzielne nakrywanie do stołu
Udzielanie pierwszej pomocy
- Samodzielne stosowanie RKO – Resuscytacja Krążeniowo – Oddechowa.
- Opatrywanie ran i oparzeń.
- Odpowiednie reagowanie na zadławienia i omdlenia.
- Udzielanie pomocy w przypadku padaczki i krwotoków.
- Zachowanie się w trakcie wypadków komunikacyjnych i w domu.
Zajęcia z pszczelarzem
- Zapoznanie z właściwościami zdrowotnymi miodu.
- Dzielenie się wiedzą na temat roli i znaczenia pszczół w życiu człowieka.
- Szanowanie pszczół i pracy pszczelarza na podstawie obserwacji w pasiece
Zajęcia z dietetykiem
- Stosowanie zasad zdrowego odżywiana.
- Posiadanie wiedzy na temat chorób dietozależnych – cywilizacyjnych.
- Zapobieganie chorobom w aspekcie żywieniowym
Wspierane przez:
- Bank Spółdzielczy
- Urząd Gminy
- Służba Zdrowia
- Nadleśnictwo Przedbórz
Sposoby dokumentowania realizacji innowacji:
- Zamieszczanie na stronie internetowej szkoły artykułów i zdjęć z przebiegu organizowanych zajęć.
- Zamieszczanie informacji na gazetce ściennej o podejmowanych działaniach w ramach innowacji.
- Przedstawianie na Radach Pedagogicznych sprawozdań z realizacji innowacji.
RECEPTA NA ZDROWIE - PIERWSZE ZAJĘCIA
W bieżącym roku szkolnym 2017/2018 realizowana jest innowacja pedagogiczna „RECEPTA NA ZDROWIE”.
17 listopada 2017r. w godzinach popołudniowych grupa chętnych uczniów wzięła udział w warsztatach mających na celu promowanie zdrowego odżywiania.
Uczniowie obejrzeli krótkie filmiki pokazujące wpływ wyboru produktów spożywczych na nasze zdrowie. Następnie czytali składy zawarte w tzw. „zdrowych produktach” i w ten sposób uświadamiali sobie jak ważne jest czytanie składów kupowanych produktów.
Po szczegółowym zapoznaniu się z piramidą żywienia z chęcią przygotowywali sałatki, przekąski, pasty oraz dipy, które potem wspólnie z mamami i opiekunami w miłej atmosferze konsumowali.
Dużym powodzeniem cieszyła się sałatka z cieciorki i pęczaku, której przepis zamieszczamy poniżej.
1 torebka kaszy pęczaku(100g)
1 puszka ciecierzycy
1 pomarańcza
kilka liści jarmużu
Całość polewamy sosem – 1 łyżka miodu,1 łyżka octu jabłkowego i 1 łyżka oliwy z oliwek. Całość mieszamy. SMACZNEGO
Opiekunowie: E.Glanda, U.Jeziorska i B.Bąk
Zdjęcia TUTAJ: