Recepta na zdrowie
- 15 listopad 2017
- Programy i projekty
- 2484 czytań
INNOWACJA PEDAGOGICZNA
pt. „RECEPTA NA ZDROWIE”
Czas trwania innowacji: 2017/2018, 2018/2019,2019/2020 (3lata)
Miejsce prowadzenia innowacji: Zespó? Przedszkolno-Szkolny w Kluczewsku
Autorki innowacji: Beata B?k, Ewa Glanda, Urszula Jeziorska
SPIS TRE?CI:
- Uwarunkowania dydaktyczne i wychowawcze innowacji.
- Rodzaj innowacji.
- Zakres innowacji.
- Do kogo skierowana jest innowacja.
- Cele i za?o?enia innowacji.
- Cele g?ówne.
- Cele szczegó?owe.
- Oczekiwane efekty.
- Sposoby dokumentowania realizacji innowacji.
Uwarunkowania dydaktyczne i wychowawcze innowacji.
W dzisiejszych czasach nie zawsze jest czas na wspólne przygotowanie posi?ków. Nie zauwa?amy ?e to, co ro?nie w ogródku lub kupione zosta?o w warzywniaku, jest zdrowsze od s?odyczy, chipsów, napojów gazowanych .Szeroka gama reklamowanych s?odyczy, chipsów, fast foodów, napojów gazowanych skutkuje chorobami cywilizacyjnymi : cukrzyc?, brakiem odporno?ci, nadwag?, nadci?nieniem. Cz?ste korzystanie z mediów powoduje siedz?cy tryb ?ycia, wady postawy, choroby oczu, uzale?nienia.
Nieumiej?tno?? reagowania i udzielania pierwszej pomocy skutkuje bezradno?ci? oraz powa?nymi skutkami zdrowotnymi dla potrzebuj?cych wsparcia w ró?nych sytuacjach.
Na podstawie obserwacji zauwa?a si? w?ród dzieci i m?odzie?y w naszej szkole problem nadwagi oraz ch?? aktywnego sp?dzania czasu. W zwi?zku z tym postanowi?y?my napisa? i zrealizowa? innowacj? pedagogiczn? pt. „Recepta na zdrowie”.
Odpowiednia wspó?praca z osobami prowadz?cymi zaj?cia b?dzie zach?ca? uczniów do kszta?towania i realizowania odpowiednich postaw prozdrowotnych.
Rodzaj innowacji
Innowacja pedagogiczna „Recepta na zdrowie” ma na celu kszta?towanie aktywno?ci ruchowej w marszu z kijkami Nordic Walking , promowanie zdrowego od?ywiania, nauk? udzielania pierwszej pomocy.
Zakres innowacji
Innowacja b?dzie realizowana podczas zaj?? pozalekcyjnych. Zaj?cia prowadzone b?d? w terenie i w szkole. W ka?dym roku szkolnym odb?d? si? minimum 4 akcje tematyczne.
Spotkania z grupami uzale?nione b?d? od czasu trwania: ?wicze?, pogody, przygotowania posi?ków, wyj?cia w teren, terminów przybycia zaproszonych go?ci.
W innowacji b?d? bra? udzia? i dzieli? si? wiedz? osoby specjalizuj?ce si? w zawodach: pszczelarz, kucharz, ratownik medyczny, dietetyk, lekarz, pracownik Przedborskiego Parku Krajobrazowego, le?nik.
Do kogo skierowana jest innowacja
Innowacja jest adresowana do uczniów klas IV- VIII szko?y podstawowej oraz uczniów klas gimnazjalnych.
Cele i za?o?enia innowacji
G?ównym za?o?eniem innowacji jest promowanie zdrowego stylu ?ycia.
Cele g?ówne:
- Kszta?towanie aktywnego sp?dzania czasu wolnego z kijkami Nordic Walking, zdrowego od?ywiania i udzielania pierwszej pomoc.
- Uczenie odpowiedzialno?ci.
- Wspieranie wszechstronnego i harmonijnego rozwoju uczniów.
- Integrowanie grupy rówie?niczej, szkolnej.
Cele szczegó?owe:
- Zapoznanie z histori? Nordic Walking oraz z korzy?ciami dla organizmu wynikaj?cymi ze stosowania NW.
- Rozwijanie wiedzy dotycz?cej doboru kijków Nordic Walking, odzie?y, obuwia, ustawiania wysoko?ci kijków.
- Kszta?towanie odpowiednich zasad poruszania si? z kijkami Nordic Walking: rozgrzewka, wymachy do przodu, wymachy do ty?u, otwieranie i zamykanie d?oni, ?wiczenia doskonal?ce technik?, ?wiczenia si?owe, ?wiczenia rozci?gaj?ce.
- Stosowanie zasad bezpiecze?stwa w czasie zaj??.
- Wdra?anie wiedzy dotycz?cej sporz?dzania zdrowych posi?ków z warzyw, owoców, zdrowej ?ywno?ci w oparciu o higien? i estetyk?.
- Poznanie zdrowotnych w?a?ciwo?ci miodu.
- Wzbogacanie podstawowych technik dekoracji sto?u, po?ywienia.
- Zapobieganie oty?o?ci i chorobom cywilizacyjnym.
- Udzielanie pierwszej pomocy.
OCZEKIWANE EFEKTY
Zaj?cia z kijkami Nordic Walking
- Opanowanie technik indywidualnego chodzenia z kijkami
- Bezpieczne poruszanie si? z kijkami Nordic Walking: rozgrzewka, wymachy do przodu, wymachy do ty?u, otwieranie i zamykanie d?oni, ?wiczenia doskonal?ce technik?, ?wiczenia si?owe, ?wiczenia rozci?gaj?ce
- Stosowanie zabaw, ?wicze? integruj?cych grup?
Zaj?cia kulinarne
- Estetyczne i higieniczne przygotowywanie posi?ków
- Pozyskanie wiedzy na temat w?a?ciwo?ci od?ywczych i zdrowotnych owoców, warzyw, zdrowej ?ywno?ci
- Stosowanie dekoracji z warzyw, owoców do dekoracji posi?ków
- Samodzielne nakrywanie do sto?u
Udzielanie pierwszej pomocy
- Samodzielne stosowanie RKO – Resuscytacja Kr??eniowo – Oddechowa.
- Opatrywanie ran i oparze?.
- Odpowiednie reagowanie na zad?awienia i omdlenia.
- Udzielanie pomocy w przypadku padaczki i krwotoków.
- Zachowanie si? w trakcie wypadków komunikacyjnych i w domu.
Zaj?cia z pszczelarzem
- Zapoznanie z w?a?ciwo?ciami zdrowotnymi miodu.
- Dzielenie si? wiedz? na temat roli i znaczenia pszczó? w ?yciu cz?owieka.
- Szanowanie pszczó? i pracy pszczelarza na podstawie obserwacji w pasiece
Zaj?cia z dietetykiem
- Stosowanie zasad zdrowego od?ywiana.
- Posiadanie wiedzy na temat chorób dietozale?nych – cywilizacyjnych.
- Zapobieganie chorobom w aspekcie ?ywieniowym
Wspierane przez:
- Bank Spó?dzielczy
- Urz?d Gminy
- S?u?ba Zdrowia
- Nadle?nictwo Przedbórz
Sposoby dokumentowania realizacji innowacji:
- Zamieszczanie na stronie internetowej szko?y artyku?ów i zdj?? z przebiegu organizowanych zaj??.
- Zamieszczanie informacji na gazetce ?ciennej o podejmowanych dzia?aniach w ramach innowacji.
- Przedstawianie na Radach Pedagogicznych sprawozda? z realizacji innowacji.
RECEPTA NA ZDROWIE - PIERWSZE ZAJ?CIA
W bie??cym roku szkolnym 2017/2018 realizowana jest innowacja pedagogiczna „RECEPTA NA ZDROWIE”.
17 listopada 2017r. w godzinach popo?udniowych grupa ch?tnych uczniów wzi??a udzia? w warsztatach maj?cych na celu promowanie zdrowego od?ywiania.
Uczniowie obejrzeli krótkie filmiki pokazuj?ce wp?yw wyboru produktów spo?ywczych na nasze zdrowie. Nast?pnie czytali sk?ady zawarte w tzw. „zdrowych produktach” i w ten sposób u?wiadamiali sobie jak wa?ne jest czytanie sk?adów kupowanych produktów.
Po szczegó?owym zapoznaniu si? z piramid? ?ywienia z ch?ci? przygotowywali sa?atki, przek?ski, pasty oraz dipy, które potem wspólnie z mamami i opiekunami w mi?ej atmosferze konsumowali.
Du?ym powodzeniem cieszy?a si? sa?atka z cieciorki i p?czaku, której przepis zamieszczamy poni?ej.
1 torebka kaszy p?czaku(100g)
1 puszka ciecierzycy
1 pomara?cza
kilka li?ci jarmu?u
Ca?o?? polewamy sosem – 1 ?y?ka miodu,1 ?y?ka octu jab?kowego i 1 ?y?ka oliwy z oliwek. Ca?o?? mieszamy. SMACZNEGO
Opiekunowie: E.Glanda, U.Jeziorska i B.B?k
Zdj?cia TUTAJ: