Recepta na zdrowie
- 15 listopada 2017
- Programy i projekty
- 2697 czytañ
INNOWACJA PEDAGOGICZNA
pt. „RECEPTA NA ZDROWIE”
Czas trwania innowacji: 2017/2018, 2018/2019,2019/2020 (3lata)
Miejsce prowadzenia innowacji: ZespóÅ‚ Przedszkolno-Szkolny w Kluczewsku
Autorki innowacji: Beata BÄ…k, Ewa Glanda, Urszula Jeziorska
SPIS TREÅšCI:
- Uwarunkowania dydaktyczne i wychowawcze innowacji.
- Rodzaj innowacji.
- Zakres innowacji.
- Do kogo skierowana jest innowacja.
- Cele i założenia innowacji.
- Cele gÅ‚ówne.
- Cele szczegóÅ‚owe.
- Oczekiwane efekty.
- Sposoby dokumentowania realizacji innowacji.
Uwarunkowania dydaktyczne i wychowawcze innowacji.
W dzisiejszych czasach nie zawsze jest czas na wspólne przygotowanie posiÅ‚ków. Nie zauważamy że to, co roÅ›nie w ogródku lub kupione zostaÅ‚o w warzywniaku, jest zdrowsze od sÅ‚odyczy, chipsów, napojów gazowanych .Szeroka gama reklamowanych sÅ‚odyczy, chipsów, fast foodów, napojów gazowanych skutkuje chorobami cywilizacyjnymi : cukrzycÄ…, brakiem odpornoÅ›ci, nadwagÄ…, nadciÅ›nieniem. CzÄ™ste korzystanie z mediów powoduje siedzÄ…cy tryb życia, wady postawy, choroby oczu, uzależnienia.
NieumiejÄ™tność reagowania i udzielania pierwszej pomocy skutkuje bezradnoÅ›ciÄ… oraz poważnymi skutkami zdrowotnymi dla potrzebujÄ…cych wsparcia w różnych sytuacjach.
Na podstawie obserwacji zauważa siÄ™ wÅ›ród dzieci i mÅ‚odzieży w naszej szkole problem nadwagi oraz chęć aktywnego spÄ™dzania czasu. W zwiÄ…zku z tym postanowiÅ‚yÅ›my napisać i zrealizować innowacjÄ™ pedagogicznÄ… pt. „Recepta na zdrowie”.
Odpowiednia wspóÅ‚praca z osobami prowadzÄ…cymi zajÄ™cia bÄ™dzie zachÄ™cać uczniów do ksztaÅ‚towania i realizowania odpowiednich postaw prozdrowotnych.
Rodzaj innowacji
Innowacja pedagogiczna „Recepta na zdrowie” ma na celu ksztaÅ‚towanie aktywnoÅ›ci ruchowej w marszu z kijkami Nordic Walking , promowanie zdrowego odżywiania, naukÄ™ udzielania pierwszej pomocy.
Zakres innowacji
Innowacja będzie realizowana podczas zajęć pozalekcyjnych. Zajęcia prowadzone będą w terenie i w szkole. W każdym roku szkolnym odbędą się minimum 4 akcje tematyczne.
Spotkania z grupami uzależnione bÄ™dÄ… od czasu trwania: ćwiczeÅ„, pogody, przygotowania posiÅ‚ków, wyjÅ›cia w teren, terminów przybycia zaproszonych goÅ›ci.
W innowacji będą brać udział i dzielić się wiedzą osoby specjalizujące się w zawodach: pszczelarz, kucharz, ratownik medyczny, dietetyk, lekarz, pracownik Przedborskiego Parku Krajobrazowego, leśnik.
Do kogo skierowana jest innowacja
Innowacja jest adresowana do uczniów klas IV- VIII szkoÅ‚y podstawowej oraz uczniów klas gimnazjalnych.
Cele i założenia innowacji
GÅ‚ównym zaÅ‚ożeniem innowacji jest promowanie zdrowego stylu życia.
Cele gÅ‚ówne:
- Kształtowanie aktywnego spędzania czasu wolnego z kijkami Nordic Walking, zdrowego odżywiania i udzielania pierwszej pomoc.
- Uczenie odpowiedzialności.
- Wspieranie wszechstronnego i harmonijnego rozwoju uczniów.
- Integrowanie grupy rówieÅ›niczej, szkolnej.
Cele szczegóÅ‚owe:
- Zapoznanie z historią Nordic Walking oraz z korzyściami dla organizmu wynikającymi ze stosowania NW.
- Rozwijanie wiedzy dotyczÄ…cej doboru kijków Nordic Walking, odzieży, obuwia, ustawiania wysokoÅ›ci kijków.
- Kształtowanie odpowiednich zasad poruszania się z kijkami Nordic Walking: rozgrzewka, wymachy do przodu, wymachy do tyłu, otwieranie i zamykanie dłoni, ćwiczenia doskonalące technikę, ćwiczenia siłowe, ćwiczenia rozciągające.
- Stosowanie zasad bezpieczeństwa w czasie zajęć.
- Wdrażanie wiedzy dotyczÄ…cej sporzÄ…dzania zdrowych posiÅ‚ków z warzyw, owoców, zdrowej żywnoÅ›ci w oparciu o higienÄ™ i estetykÄ™.
- Poznanie zdrowotnych właściwości miodu.
- Wzbogacanie podstawowych technik dekoracji stołu, pożywienia.
- Zapobieganie otyłości i chorobom cywilizacyjnym.
- Udzielanie pierwszej pomocy.
OCZEKIWANE EFEKTY
Zajęcia z kijkami Nordic Walking
- Opanowanie technik indywidualnego chodzenia z kijkami
- Bezpieczne poruszanie się z kijkami Nordic Walking: rozgrzewka, wymachy do przodu, wymachy do tyłu, otwieranie i zamykanie dłoni, ćwiczenia doskonalące technikę, ćwiczenia siłowe, ćwiczenia rozciągające
- Stosowanie zabaw, ćwiczeń integrujących grupę
Zajęcia kulinarne
- Estetyczne i higieniczne przygotowywanie posiÅ‚ków
- Pozyskanie wiedzy na temat wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci odżywczych i zdrowotnych owoców, warzyw, zdrowej żywnoÅ›ci
- Stosowanie dekoracji z warzyw, owoców do dekoracji posiÅ‚ków
- Samodzielne nakrywanie do stołu
Udzielanie pierwszej pomocy
- Samodzielne stosowanie RKO – Resuscytacja Krążeniowo – Oddechowa.
- Opatrywanie ran i oparzeń.
- Odpowiednie reagowanie na zadławienia i omdlenia.
- Udzielanie pomocy w przypadku padaczki i krwotoków.
- Zachowanie siÄ™ w trakcie wypadków komunikacyjnych i w domu.
Zajęcia z pszczelarzem
- Zapoznanie z właściwościami zdrowotnymi miodu.
- Dzielenie siÄ™ wiedzÄ… na temat roli i znaczenia pszczóÅ‚ w życiu czÅ‚owieka.
- Szanowanie pszczóÅ‚ i pracy pszczelarza na podstawie obserwacji w pasiece
Zajęcia z dietetykiem
- Stosowanie zasad zdrowego odżywiana.
- Posiadanie wiedzy na temat chorób dietozależnych – cywilizacyjnych.
- Zapobieganie chorobom w aspekcie żywieniowym
Wspierane przez:
- Bank SpóÅ‚dzielczy
- UrzÄ…d Gminy
- Służba Zdrowia
- NadleÅ›nictwo Przedbórz
Sposoby dokumentowania realizacji innowacji:
- Zamieszczanie na stronie internetowej szkoÅ‚y artykuÅ‚ów i zdjęć z przebiegu organizowanych zajęć.
- Zamieszczanie informacji na gazetce ściennej o podejmowanych działaniach w ramach innowacji.
- Przedstawianie na Radach Pedagogicznych sprawozdań z realizacji innowacji.
RECEPTA NA ZDROWIE - PIERWSZE ZAJĘCIA
W bieżącym roku szkolnym 2017/2018 realizowana jest innowacja pedagogiczna „RECEPTA NA ZDROWIE”.
17 listopada 2017r. w godzinach popoÅ‚udniowych grupa chÄ™tnych uczniów wzięła udziaÅ‚ w warsztatach majÄ…cych na celu promowanie zdrowego odżywiania.
Uczniowie obejrzeli krótkie filmiki pokazujÄ…ce wpÅ‚yw wyboru produktów spożywczych na nasze zdrowie. NastÄ™pnie czytali skÅ‚ady zawarte w tzw. „zdrowych produktach” i w ten sposób uÅ›wiadamiali sobie jak ważne jest czytanie skÅ‚adów kupowanych produktów.
Po szczegóÅ‚owym zapoznaniu siÄ™ z piramidÄ… żywienia z chÄ™ciÄ… przygotowywali saÅ‚atki, przekÄ…ski, pasty oraz dipy, które potem wspólnie z mamami i opiekunami w miÅ‚ej atmosferze konsumowali.
Dużym powodzeniem cieszyÅ‚a siÄ™ saÅ‚atka z cieciorki i pÄ™czaku, której przepis zamieszczamy poniżej.
1 torebka kaszy pęczaku(100g)
1 puszka ciecierzycy
1 pomarańcza
kilka liści jarmużu
CaÅ‚ość polewamy sosem – 1 Å‚yżka miodu,1 Å‚yżka octu jabÅ‚kowego i 1 Å‚yżka oliwy z oliwek. CaÅ‚ość mieszamy. SMACZNEGO
Opiekunowie: E.Glanda, U.Jeziorska i B.BÄ…k
Zdjęcia TUTAJ:
